Rookverspreiding

Rookverspreiding

Delen

Rookverspreiding en brand- en vluchtveiligheid

Nieuwsbericht | 10-12-2021 |

Om de brandveiligheid verder te verhogen, zijn de eisen omtrent rookverspreiding, brand- en vluchtveiligheid per 1 juli 2021 aanzienlijk aangescherpt.
Het belangrijkste doel van rookwerendheid is dat mensen tijdens een brand voldoende tijd hebben om te ontsnappen en niet vroegtijdig worden belemmerd door rook.

Om de veiligheid te vergroten zijn daarom strengere eisen gaan gelden met betrekking tot – onder andere – rookverspreiding. Deze eisen zijn afgestemd op de Europese classificaties Sa en S200 en hebben een directe invloed op de vluchtveiligheid in gebouwen. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt tussen hete rook (van ong. 200 graden) en “koude” rook (van ong. 20 graden, omgevingstemperatuur).

Het effect van brandveiligheidsmaatregelen is zo goed als de zwakste schakel binnen het geheel. In de praktijk blijkt dat brandwerende eigenschappen en vlamdichtheid van een scheiding weinig zeggen over de rookwerendheid.
Brandwerende scheidingen waarbij actieve afdichtingsmiddelen, zoals opschuimende middelen worden gebruikt, reageren op de temperatuurstijging bij een brand. Veel van deze actieve afdichtingsmiddelen leveren pas goede rookwerendheid na activering (vanaf circa 200 °C, afhankelijk van de locatie in de constructie is dat enkele minuten na het begin van de brand). Vóór activering of bij koude rook heeft rook vrij spel.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

+31 (0)85 0647 828 Contact
Nederlands
//]]>