Brandveiligheid ouderen

Brandveiligheid ouderen

Delen

Brandveiligheid ouderen

 

Februari 2019

De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht heeft begin dit jaar een ‘Handreiking Brandveiligheid ouderen’ opgesteld. Doordat ouderen langer zelfstandig blijven wonen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Een veel voorkomende fysieke beperking is gehoor-, zicht- en geurverlies. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het geluid van een rookmelder niet of te laat gehoord. Of is door rookontwikkeling de vluchtweg voor slechtzienden nog moeilijker te zien. Als er dan ook nog naar een sleutel gezocht moet worden, gaat veel tijd verloren om nog veilig te kunnen vluchten.

Bepaalde handelingen worden door fysieke en psychische beperkingen gevaarlijker. Koken terwijl je op een stoel zit of koken op gas waarbij vergeten wordt het gas uit te zetten of de pan van het vuur te halen, zijn veel voorkomende oorzaken van brand.

Uit onderzoek blijkt dat er  belangrijke risicofactoren zijn voor brand in seniorenwoningen:

  • roken
  • koken
  • elektrische apparatuur, zoals elektrische kacheltjes

Veel bewoners weten niet dat vanaf het ontstaan van een woningbrand er gemiddeld 3 minuten nodig is om uit een woning te vluchten. Doordat bouwmaterialen en meubilair steeds meer brandbare (kunst)stoffen bevatten is de snelheid van een uitbrekende brand de laatste jaren toegenomen.

Het voldoen aan de wet- en regelgeving alleen biedt geen garantie voor een brandveilige woning. Deze regelgeving is namelijk gericht op mensen die zelfredzaam zijn en direct kunnen vluchten. Een woning voor mensen met een fysieke beperking, en dus niet-zelfredzaam zijn, is alleen veilig als er aanvullende maatregelen zijn getroffen.

Dit kunnen maatregelen zijn over rookmelders, een watermistinstallatie of domotica. Domotica maakt een enorme ontwikkeling door. Met behulp van een slimme thermostaat kunnen brandveiligheidsvoorzieningen gekoppeld worden aan de smartphone van de bewoner, de buren of kinderen van de bewoner.

Neem gerust contact met ons op

+31 (0)85 0647 828 Contact
Nederlands
//]]>