Onveilige gevelbeplating

Onveilige gevelbeplating

Brandveiligheid
Delen

September 2018

 

In Nijmegen zijn ze gestart met het verwijderen van gevelbeplating van De Valckenaer, een flatgebouw in de wijk Lankhorst. Van het flatgebouw wordt helaas alleen de onderste 2,5 meter verwijderd. Dit is in geval van brand te weinig. Als er een auto naast het gebouw vlam vat, kan de warmtestraling eenvoudig op 5 tot 10 meter hoogte nog zo hoog zijn dat de brandbare isolatielaag achter de gevelbeplating gaat branden.

Naar aanleiding van de brand op 14 juni 2017 in de Grenfelltoren in Londen, is er veel discussie over de brandveiligheid van gebouwen die aan de buitenzijde extra zijn geïsoleerd. De toegepaste gevelbeplating is vaak niet goed bevestigd zodat er, ook in Nederland levensgevaarlijke situaties kunnen plaatsvinden in geval van brand. Deze situatie is onder de aandacht gekomen door de Zembla-uitzending van 23 mei 2018.

Bij de brand in Londen, die ontstond op één van de benedenverdiepingen van de Grenfelltoren, een woontoren met 24 verdiepingen, vielen ten minste 30 doden en 74 gewonden. Deze brand verspreidde zich zeer snel naar alle hoger gelegen verdiepingen en door het hele gebouw. Het gebouw was in 2016 gerenoveerd, waarbij onder meer nieuwe gevelbeplating was aangebracht. Deze gevelplaten hebben mogelijk bijgedragen aan de snelle verspreiding van de brand.

Uit de Zembla-uitzending van 23 mei 2018 blijkt dat in Nederland ook brandgevaarlijke gevelbeplatingen zijn toegepast. Het van buitenaf isoleren is erg populair, maar is het ook goed toegepast? Het Verbond van Verzekeraars maakt zich grote zorgen nu het aantal grote branden, bij onder andere zorginstellingen, toeneemt.

Wilt u ook weten of uw gebouw brandveilig is? Laat door ons een brandscan doen!

Neem gerust contact met ons op

+31 (0)85 0647 828 Contact
Nederlands
//]]>