Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Nieuwsbericht | 01-10-2021
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke woonverdieping een rookmelder te hebben.
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als de wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je niet wakker van de rooklucht. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.
Hang ten minste een rookmelder in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Op elke (woon)verdieping moet een rookmelder hangen. Nog beter is om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. Voor maximale veiligheid, hang je de melders op in alle ruimten waar een brand kan ontstaan, zoals in de ruimte waar electrische apparaten (zoals telefoons, tablets, electrische fietsen) worden opgeladen en in de ruimte waar de wasmachine of wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is).
De beste plaats om een rookmelder op te hangen is aan het plafond minimaal 50 cm. van een muur of hoek.
Plaats een rookmelder niet:
- Bij mechanische ventilatie in de buurt, op tochtige plekken of boven de verwarming;
- In de stoom of damp van een kooktoestel of vaatwasser;
- In de badkamer.
Er zijn verschillende rookmelders, waar hang je welke melder op:
In de hal, overloop, slaapkamer of woonkamer worden optische rookmelders opgehangen. De meeste rookmelders zijn optische melders, deze werken op basis van infrarood. In de rookmelder zit een lichtgevoelige cel, de infraroodbundel wordt door de lichtgevoelige cel opgevangen. Als de lichtbundel wordt verstoord, gaat de rookmelder piepen. Rook is zo’n verstoring. Maar stof ook, de melder moet dus regelmatig (bijvoorbeeld eens per maand) schoongemaakt worden met een stofzuiger.
In de keuken kan je beter een thermische rookmelder nemen. Bij het koken gaat door de damp een optische rookmelder vaak onbedoeld af. Een thermische rookmelder werkt op basis van temperatuur. Deze gaat piepen als de temperatuur snel stijgt of bij een hoge temperatuur. Deze melder gaat dus niet af bij rook, maar bij brand. De meeste slachtoffers ontstaan door rook en niet door de brand zelf.
Als er in de badkamer apparatuur staat die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasmachine of wasdroger) plaats dan een optische rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van de omliggende muren.
Meer informatie over rookmelders kan je hier vinden.