Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

kwaliteitsborging
Delen

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen aangenomen

 

mei 2019

14 mei 2019 is de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen met een ruime meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer.

De weg naar deze wet was lang en er is veel vertraging opgelopen. Was de ingestorte garage in Eindhoven of de brandende toren in Londen de oorzaak van de vertraging? Duidelijk is dat in 2017 de tijd nog niet rijp was voor deze wet.

Wat houdt deze omstreden wet nu in? Het doel is om de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren en de positie van de gebruiker, vaak de consument, te versterken. Bij de bouw worden vaak steeds hogere kwaliteitseisen gesteld en ook door toegenomen complexiteit en versnippering van de bouw is de verdeling van de verantwoordelijkheid vaak onduidelijk. Vanaf 1 januari 2021 moeten bouwers samen met onderaannemers en leveranciers aantonen dat ze volgens de regels van het Bouwbesluit bouwen. Nu is een vergunning voldoende, straks moet de bouwer in een opleverdossier de bewijslast vastleggen. Dit wordt dan vervolgens gecontroleerd door een onafhankelijk en erkend kwaliteitsborger aan de hand van een kwaliteitsinstrument.

Voorstanders van de wet verwachten dat deze leidt tot een betere kwaliteit. Tegenstanders verwachten meer rechtszaken.

Reacties vanuit de aannemersfederatie (AFNL) zijn positief. Zij denken dat bouwbedrijven zich beter kunnen onderscheiden door kwaliteit.

Vast staat dat door de nieuwe wet er veel gaat veranderen, al geldt de wet in eerste instantie alleen voor “simpele” bouwwerken zoals woningen. Nu de wet is aangenomen moet er een nieuwe toelatingsorganisatie worden opgetuigd van kwaliteitsborgers. Deze erkende kwaliteitsborger bepaald of een gebouw aan de gestelde eisen voldoet, de bouwvergunning is niet meer maatgevend.

Neem gerust contact met ons op

+31 (0)485 37 13 00 Contact
Nederlands
//]]>