Overdrukinstallatie

Veilig vluchten en snelle interventie brandweer

Overdrukinstallatie (RBS)

Overdrukinstallaties in hoogbouw

Bij hoogbouw – gebouwen hoger dan zeventig meter – is bij brand een groot risico dat er rook in de vluchtwegen terechtkomt. Trappenhuizen worden daarom vaak voorzien van een overdrukinstallatie.

Overdrukinstallaties zijn bedoeld om een ruimte, bijvoorbeeld een trappenhuis, gedurende een brand rookvrij te houden.

Twee toepassingen zijn:

  • Boven de 20 meter moet een extra beschermde vluchtroute voorzien zijn van een sluis. Deze kan worden vervangen door een overdrukinstallatie.
  • Als een veiligheidsvluchtroute doorloopt tot onder de grond, kan een overdrukinstallatie gebruikt worden als gelijkwaardigheid voor de niet-besloten ruimte onder de grond.

Hoe werkt een overdrukinstallatie:

Een overdrukinstallatie brengt een ruimte (meestal een trappenhuis) in geval van een brandmelding op overdruk. Hierdoor kan er bij het openen van een deur naar de overdrukruimte geen rook in deze overdrukruimte komen.
Het trappenhuis blijft dus rookvrij, zodat mensen door een rookvrije ruimte kunnen vluchten.

Belangrijk hierbij is dat er op de deuren naar het trappenhuis toe aanduidingen worden aangebracht dat in geval van brand er hard tegen de deur gedrukt moet worden.

In 2023 wordt de praktijkrichtlijn NPR 6095-2 vervangen door de NEN 6095, met daarin de ontwerpeisen en meetmethode voor overdrukinstallaties in trappenhuizen. De behoefte aan eenduidige oplossingen is een belangrijke reden voor het herzien van de praktijkrichtlijn.
Daar komt bij dat de huidige NPR 6095-2 afkomstig is uit 2012 en toe was aan een update.

Ook interessant:

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op

+31 (0)85 0647 828 Contact
Nederlands
//]]>