Afgeleide doelstelling RWA

Afgeleide doelstelling RWA

brandveiligheid
Delen

Aanpassing van de tweede afgeleide doelstelling RWA

 

Januari 2019

 

RWA-installaties worden toegepast als gelijkwaardigheid en dienen dus ook gecertificeerd te worden.

Het inspectiecertificaat wordt verstrekt op basis van een afgeleide doelstelling, namelijk het doel waarvoor de RWA is aangebracht. De regels waaraan de installatie moet voldoen, is dus de wetgeving van het moment dat deze is aangelegd. Vaak zijn de oorspronkelijke uitgangspunten niet meer te traceren en wordt de installatie dus geïnspecteerd naar de normen van nu. Dat is meestal niet realistisch.

Regelmatig zie wij dat om deze reden de RWA-installatie wordt verwijderd. Het veiligheidsniveau gaat daardoor omlaag, wat natuurlijk erg ongewenst is. Immers de veiligheid van vluchtende mensen komt in gevaar en ook de brandweer kan minder goed zijn werk doen.

De werkgroep RWA is daarom van mening dat de tweede afgeleide doelstelling voor de beoordeling van RWA installaties aangepast moet worden. De doelstelling is nu “ondersteuning inzet brandweer”, maar de doelstelling mag wel concreter geformuleerd worden. Daarom pleit de werkgroep om de doelstelling te veranderen in “ondersteuning van de offensieve binneninzet van de brandweer”.

Door deze wijziging kan in kaart gebracht worden wat men kan verwachten van de RWA-installatie en kan dit duidelijk omschreven worden op het inspectiecertificaat waardoor de gebruiker voldoet aan de eisen en inzage heeft in het veiligheidsniveau.

Volgens de Werkgroep RWA biedt de aanpassing van de doelstelling ook meerwaarde aan de brandweer, de gemeente en het rookbeheersingsbedrijf.

Lees hier het artikel van de Werkgroep RWA

Neem gerust contact met ons op

+31 (0)85 0647 828 Contact
Nederlands
//]]>