Brandweer

Brandweer

Wat bedoelen we met een brandveilig gebouw?

Heel kort gezegd houdt dit een drietal doelstellingen in, namelijk:

  • Bij brand moet je veilig en zo snel mogelijk het gebouw kunnen verlaten zonder dat hier slachtoffers bij vallen.
  • De brandweer moet de brand kunnen beheersen om deze zo snel mogelijk te kunnen blussen.
  • De zorg voor het milieu.

Om deze doelstellingen zo goed mogelijk te waarborgen heeft de overheid een aanzienlijk pakket eisen samengesteld, waar het ‘Bouwbesluit 2012’ een van de bekendste van is. Houdt er rekening mee dat, volgens de Woningwet, niet de gemeente maar de vergunninghouder (opdrachtgever), eigenaar/gebruiker verantwoordelijk is dat het gebouw inderdaad voldoet aan de door de overheid gestelde eisen.

Nu wil iedere betrokkene bij het bouwproces zoals; landelijke overheid, plaatselijke overheid, brandweer, verzekeraars, eigenaren, aannemers, architecten, adviseurs graag meepraten over deze prestatie-eisen en daar ook nog een eigen mening over hebben.

Uit onze ervaring blijkt dat er een risico aanwezig is dat iedereen een mening heeft over de prestatie van de diverse onderdelen en hiermee het totaalplaatje en de samenhang van al deze maatregelen en eisen uit het oog verliest.

Bovendien zijn de gestelde doelen ook te realiseren met andere niet in de prestatie-eisen genoemde oplossingen.

Maatwerk in plaats van standaard eisen is ónze doelstelling.

Een brandveilig gebouw realiseren door een plan op maat voor het gebouw te maken.

Hierin zal het samenspel tussen gebruik en het bouwplan geïntegreerd worden in een integraal plan (Masterplan Brandveiligheid) voor de gehele brandveiligheid.

Hier wordt gekeken naar de prestatie-eisen maar ook naar de gelijkwaardige oplossingen.

Hier komt de jarenlange ervaring en de kennis van regelgeving en gelijkwaardige veiligheid goed van pas. Door de kennis van wet- en regelgeving van rookbeheersingssystemen (RBS), sprinkler- en brandmeld-/ontruimingsalarminstallaties (VBB, BMI/OIA) en door toepassing van de‘bepalingsmethode NEN6060:2015 nl Beperking van uitbreiding van brand’ (v/h Brandveiligheid van grote brandcompartimenten methode ‘Beheersbaarheid van Brand 2007′) en simulatieprogramma’s (‘Fire Safety Engineering’) kan dit leiden tot slimme oplossingen die voor onze klanten niet alleen kosten maar ook kostbare tijd kunnen besparen.

Gerelateerde adviesproducten:

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op

+31 (0)85 0647 828 Contact
Nederlands
//]]>